maandag 23 juni 2008

Logica

Er was eens een broodjeszaak in het Gentse.

Met een schoooone rondborstige broodjesprinses die er de plak zwaait en afficheskens, geschreven met sierlijk krullende letters aan de muur bevestigt, alwaar op geschreven staat: "Bij aankoop van tien broodkens, elfde broodken gratis ende voor niets (ter waarde van 2 goudstukskens)"

Maar op de lange lijst met verkrijgbare broodkens, staat er geen enkel ter waarde van 2 munten. Voor 't goedkoopste moette 2,3 goudstukken uit uwen geldbeugel opdiepen. Deze kunt ge ruilen voor een volle spaarkaart, mits ge nog een paar koperstukken betaalt. Voor de echt lekkere broodkens eist de broodjesprinses zelfs 3 goudstukken. En hier heeft ze beslist dat die niet in aanmerking komen voor de 'gratis ende voor niks' formule, wegens te duur en dan verdient de prinses niet genoeg. (Kunde nog volgen?)

Op een dag kwam er een onwetende secretaresse de met mooie jonkvrouwen en intelligente ridders gevulde broodkenszaak binnen. Ze bestelde een assortiment van 5 lekkere broodjes. Heel fier gaf ze haar vol met glinsterende plakkers geplakte robijnrode spaarkaart (die gevuld geraakt was met het veroberen van de duurste broodjes) af, om iets minder goudstukken in haren versleten geldbeugel te moeten gaan zoeken.

De broodjesprinses maakte terstond duidelijk dat de kaart niet kon worden gebruikt in ruilhandel voor de dure broodkens. De domme secretaresse kwam op het dwaze idee te zeggen dat de broodkensprinses toch gewoon 2 goudstukken "korting" kon geven op eender welk broodje.

Dat zal ze niet gauw meer doen.
De toorn der broodjesprinses is namelijk niet te onderschatten. Vuur en bliksem komt er aan te pas. Want deze geeft geen "KORTING" en wel "BROODJES GRATIS ENDE VOOR NIETS" maar niet de "DURE"!

De secretaresse begrijpt het nog altijd niet. Prinsessenlogica is duidelijk te hoog gegrepen voor haar. Maar misschien kan iemand in blogland het wel uitleggen???

5 opmerkingen:

Anoniem zei

2,3 tot zelfs 3 goudstukskens voor een broodken? Dat zijn woekerprijzen, zeg ik u. Mijn wakkere bakker snoept hoogstens 1,6 stukskens af. En tevens al de klanten van de bakkerijen in het omliggende. Een ware broodjesKONING, kortom.

Sabine zei

@Menck: Ha ja, maar dat zijn geen broodkens met beleg en groenten gelijk bij deze prinses!

zapnimf zei

Zou er geen andere prinses in de buurt wonen die ook zulke diensten verstrekt?

Anoniem zei

zelf maken hé

Anoniem zei

@ Sabine
Stom van me. 't Zijn vaneigens van die Panosachtige broodjestoestanden.
'Een broodje' betekent in het hol waar ik woon 'een kleintje bruin of wit'. Vandaar mijn verwarring. Al kan het gebrek aan slaap van de laatste dagen er ook voor iets tussen zitten.