zaterdag 21 oktober 2006

Belgische belastingen

Vermits je midden in een scheiding nog niet genoeg aan je oren hebt, helpen de Belgische belastingsregels daar wel even bij. Kwestie dat je je niet zou gaan vervelen.

Volgens de Children's Bill of Rights (artikel 2) is elk kind gelijk, ongeacht ras, taal , nationaliteit...maar ook 'property' of 'status'. Niet in België, ah neen! Daar heb je als kind van gescheiden ouders pech, indien je vader een hoog inkomen heeft en daar een deftig deel van aan jou wil geven. Want dan moet je in dit fijne land belastingen betalen op wat je van je vader krijgt en heb je blijkbaar geen recht op dezelfde (hoge) levensstandaard als deze die je zou hebben indien je ouders samen bleven.

Volgens de Belgische wet mag een ouder die alimentatie betaalt dit aangeven bij de belastingen, waardoor hij/zij wat minder belastingen moet gaan betalen. Maar het zou natuurlijk België niet zijn als ze dit geld niet vlug ergens anders zouden recupereren...waar? Bij die kinderen!
Een kind van gescheiden ouders mag maar een bepaald bedrag alimentatie per maand krijgen, eens je daarboven zit, betaalt het kind belastingen. Daar stopt het bovendien niet. Dat kind is ook niet meer 'ten laste' van de ouder waarbij het woont, want heeft 'een eigen inkomen'.

Dus de ouder die alimentatie betaalt, heeft al belastingen betaald op zijn loon, het kind betaalt op datzelfde bedrag nog een keer belastingen en de moeder die werkt ziet haar netto inkomen dalen, want ze heeft geen kinderen meer ten laste....

In de praktijk blijkt dit weinig problemen op te leveren, omdat bij de meeste scheidingen voor 'co-ouderschap' wordt gekozen, zo de kosten gedeeld worden en niemand een hoog bedrag aan de andere ouder zou moeten betalen. Of één ouder krijgt het hoederecht, maar het inkomen van de andere is niet hoog, het gaat uiteindelijk om een 600€ per kind per maand. Dit probleem duikt dus alleen op bij situaties zoals de mijne, waarbij je alleen instaat voor de opvoeding en de andere ouder genoeg verdient om een hoog bedrag te betalen.

Dan ben je volledig afhankelijk van de goodwill van die ouder, moet je gaan uitrekenen hoeveel de kinderen 'mogen krijgen' zonder belastingen te moeten betalen en alles 'op zijn Belgisch' proberen regelen. Veel achterpoortjes dus, en toch trachten het op papier te krijgen, zodat hij binnen een paar maanden niet van gedacht kan veranderen.

Doodmoe word ik daar van. Maar me vervelen... daar krijg ik zo geen tijd voor.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een regelingen, ik hoop echt dat je er uitkomt zonder kleerscheuren. Gelukkig is de Belgische wetgeving vaak zo ingewikkeld dat er wel achterpoortjes te vinden zijn.a.

ilse zei

Straf allemaal. Maar geldt dit allemaal wel voor jullie als je betaald wordt in het buitenland. Weet niet of dit het geval is ook bij jullie.
Is het belgische familierecht bij jullie van toepassing of laatste gemeenschappelijke woonplaats, dus Polen?

Sabine zei

@ Ilse: bij het bedrijf werd het zo geregeld dat hij gewoon in België betaald werd. Gelukkig maar, want daardoor heb ik nog steeds gewoon het kindergeld en de ziekteverzekering. Vandaar dat dus ook het Belgische recht voor ons van toepassing is.